Verschillende beugelbehandelingen op een rij
Bij Orthodontistenpraktijk Tilburg zijn we niet gebonden aan één beugeltechniek. Sterker nog, wij vinden het onze taak om meerdere beugelbehandelingen aan te bieden. Jij komt namelijk bij ons, omdat je een mooie, stralende lach wilt. Wij zijn er om jou te informeren over alle opties, zodat we samen een goede keuze kunnen maken voor jouw gebit. De verschillende beugelbehandelingen op een rij:
Vaste beugels
Een vaste beugel wordt vastgezet op de tanden en kiezen, waardoor deze beugel er tijdens de behandeling niet uit kan. Je draagt deze beugel dus dag in dag uit. Dat de beugel vastzit heeft invloed op dagelijkse bezigheden zoals eten en tandenpoetsen. Zo is het gebit in de beginfase gevoeliger en blijven er sneller voedselresten achter de beugel zitten. Een vaste beugel is dus even wennen en vraagt om goed onderhoud.
- Brackets: de blokjesbeugel is de meest bekende vaste beugel. In de praktijk noemen we dit ook wel brackets. Dit zijn kleine metalen onderdelen die op de tanden worden gelijmd, waartussen een draad gespannen wordt. Als jij de beugel goed verzorgt, zorgt de beugel aan het einde van de rit voor een stralende lach.
- Hyrax: deze beugel heeft als doel om de bovenkaak te verbreden. Als de bovenkaak te smal is, kan dit zorgen voor gebitsproblemen. Bijvoorbeeld verkeerd dichtbijten.
Invisalign
In het rijtje van beugeltechnieken is Invisalign de meest onzichtbare beugel in ons assortiment. Vooral volwassenen, maar ook veel kinderen willen deze beugel, omdat je hem bijna niet ziet zitten. Het is fijn dat de beugel uit kan, maar dat is niet het enige: Invisalign heeft nog meer voordelen. Zo kom je minder vaak op controle, is de kans op een kapotte beugel kleiner en draag je elke 7 tot 14 dagen een nieuwe aligner. Die nieuwe aligner heb je overigens gewoon al thuis klaarliggen, daarvoor hoef je niet speciaal naar de praktijk te komen.
Uitneembare beugels
Deze modellen zijn zoals de naam al zegt wel uitneembaar. Als je gaat sporten, eten of tandenpoetsen, haal je de beugel eruit. De uitdaging is om deze beugels voldoende te dragen, want het is verleidelijk om ze uit te nemen, vooral als het nog gevoelig is. Even doorbijten!
- Opbeetplaat: een minder bekende beugel, maar wel effectief. Deze beugel zetten we in als er sprake is van een diepe beet. Een diepe beet is een extreme overbeet, waarbij de boventanden over de ondertanden vallen als je dichtbijt. De opbeetplaat wordt meestal in de bovenkaak gebruikt.
- Plaatje: een plaatbeugel is een plaatje gemaakt van kunsthars dat tegen het gehemelte aan zit. Deze beugel wordt o.a. ingezet om ruimte te creëren in de mond aan het begin van een behandeling, maar ook om kleine scheefstanden te verhelpen.
- Activator: een activator zorgt dat een grote overbeet wordt verkleind. Hierdoor kunnen lippen weer makkelijker op elkaar komen en staan boventanden veel minder naar voren. Een activator wordt alleen gebruikt bij kinderen in de groei.
- Buitenbeugel: een buitenbeugel doet zijn werk in de mond, maar krijgt ondersteuning van buitenaf. Een buitenbeugel wordt vaak ingezet om meer ruimte te krijgen voor de tanden in de bovenkaak en eveneens om een overbeet te verhelpen. Deze beugel wordt ook alleen bij kinderen gebruikt, en dan vooral bij kinderen in de basisschoolleeftijd, waarvan het gebit nog niet helemaal gewisseld is.
Welke beugelbehandeling past bij mij?
Dat is uiteindelijk de grote vraag. Je kunt zien dat er meerdere beugels geschikt zijn om een en hetzelfde gebitsprobleem te verhelpen. Vaak is een combinatie van beugels nodig om het beste resultaat te bereiken. Er spelen verschillende dingen mee om te bepalen welke beugelbehandeling geschikt is voor jou, je gebit en je beugelwensen. We leggen je graag uit wat wij de beste optie vinden en waarom. Plan direct een eerste consult.