Een activator of buitenbeugel wordt meestal ingezet vóór een behandeling met brackets. Een buitenbeugel is met regelmaat nodig om ruimte te maken in de mond en een activator om een grote overbeet te verkleinen. Beide beugels zijn effectief om tanden en kiezen weer op hun plek te zetten.
Activator
Een activator zorgt dat een grote overbeet (afstand tussen de voortanden van de boven- en onderkaak) wordt verkleind. Hierdoor kunnen lippen weer makkelijker op elkaar komen en staan boventanden veel minder naar voren. Doordat de activator uitneembaar is, is het extra belangrijk om te benadrukken dat de beugel goed gedragen dient te worden. Hoe beter je de activator draagt, hoe sneller en mooier het resultaat wordt. Het is bij de start even wennen – denk aan ongemak met praten of meer speekselaanmaak – maar dat verandert snel genoeg tijdens het dragen.
Een activator vereist de nodige zorg. Bij het tandenpoetsen doe je de beugel uit. Vergeet niet dat de uitneembare beugel ook een bad nodig heeft. Het liefst iedere dag. Hiervoor gebruik je een normale tandenborstel en tandpasta. Mocht er kalkaanslag optreden, leg de beugel dan een tijdje in natuurazijn.
Buitenbeugel
Een buitenbeugel doet zijn naam eer aan. Deze beugel doet zijn werk in de mond en krijgt ondersteuning van buitenaf. Er ontstaat spanning op de tanden, waardoor verplaatsing in werking wordt gezet. De buitenbeugel wordt vaak ingezet om meer ruimte te krijgen voor de tanden in de bovenkaak en eveneens om een overbeet te verhelpen. De buitenbeugel moet voldoende worden gedragen voor een succesvol resultaat. Minimaal zo’n 16 uur per dag.
De beugel kun je zelf in en uit doen zodra je eet, sport of tandenpoetst. Na wat oefenen word je er steeds handiger in. Houd er wel rekening mee dat er bandjes om de kiezen worden geplaatst, die je niet uit kunt doen. De kans bestaat dat etensresten blijven plakken achter de banden. Een goede mondverzorging is essentieel. Vermijd eveneens harde etenswaren, kleverig en taai snoep, om beschadigingen aan de beugel te ondervangen.