Eten en drinken met een beugel

Eten en drinken met een beugel

Beugeldragers kunnen de beugel (en het gebit) beschadigen door het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Je raadt het al: harde en kleverige etenswaren zijn een no go als je een vaste beugel draagt. Ook het feit dat het gebit moeilijker te reinigen is als je een beugel draagt is en goede reden om voorzichtig te zijn met wat je eet en drinkt. Wij vertellen je meer over eten en drinken met een vaste- en uitneembare beugel.

Wat te eten en drinken met een vaste beugel?

Onder een vaste beugel verstaan we de slotjesbeugel. Andere benamingen voor deze beugel zijn: blokjesbeugel, plaatjesbeugel en sterretjesbeugel. Een slotjesbeugel wordt op de tanden geplaatst, waardoor eten en drinken gebeurt met de beugel in. Dat maakt de beugel kwetsbaarder voor beschadiging. Als je een vaste beugel draagt, raden we je aan om hard voedsel te vermijden en vooral niet af te bijten. Het afbijten van een appel of het eten van een kleverig snoepje kan de beugel stuk maken.

In principe is drinken met een vaste beugel goed mogelijk. Wel is het verstandig om frisdranken en andere dranken met veel suikers te laten staan of minderen. Dit geldt overigens ook voor suikerrijk eten. Met een beugel ben je meer tijd kwijt om het gebit écht goed te reinigen. Je kunt er moeilijker bij. Hierdoor neemt de kans op tandbederf toe. Je voorkomt aangetast tandglazuur en gaatjes door een beetje op te letten. En natuurlijk door heel goed te poetsen.

Eten en drinken met een uitneembare beugel

Ben jij de trotse drager van Invisalign, een kunsthars plaatje of een activator? Dan zijn de spelregels iets anders. Deze beugels neem je uit als je eet, drinkt en sport. Hierdoor kun je eigenlijk alles eten zonder dat de beugel beschadigt. Enkel water mag je drinken met de beugel nog in.

Dat klinkt als een vrijbrief om alles te eten en drinken wat je wilt, maar ook met een uitneembare beugel is voorzichtigheid gewenst. Een gezonde mond is namelijk de basis voor een werkzame behandeling en het veelvuldig nuttigen van suikerrijke producten is niet goed voor het gebit. Het schoonhouden van de beugel en de tanden is daarnaast noodzakelijk voor, na en tijdens het creëren van een stralende lach.

Beugeltips van het Ortho Tilburg team

Ook als je goed oplet kan het gebeuren dat een blokje losraakt of je last krijgt van een draadje. Dat is niet erg. Het moet alleen gerepareerd worden. Neem altijd even contact op met de praktijk als er klachten in de mond of met de beugel ontstaan. Voor al je beugelvragen – waaronder hoe te eten en drinken – kun je terecht bij het Ortho Tilburg team. Wij geven je graag de nodige beugeltips.

Een advies op maat!

Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden voor een beugel, plan hier uw intake in en tot snel!