Retentie: het resultaat behouden na een behandeling

Retentie: zo houden we het resultaat na een beugelbehandeling

Een beugelbehandeling duurt al snel zo’n 1,5 tot 2 jaar en kan bestaan uit meerdere beugels. De exacte duur is per patiënt verschillend, elk gebit heeft een eigen plan nodig om tot het beste resultaat te komen. Als je beugel er eenmaal uit mag, spring je een gat in de lucht: er komt een stralende lach tevoorschijn. Nu is het de kunst om het zo stralend te houden. Dat doen we met retentiemiddelen.

Een spalkje achter de tanden

Het gebit blijft van nature in beweging. Het is niet vanzelfsprekend dat tanden en kiezen in de perfecte stand blijven staan, meestal zijn ze geneigd terug te bewegen naar hun oude positie. Daar steekt een spalkje een stokje voor. De retentiespalk is het bekende ijzeren draadje dat achter de voortanden wordt geplaatst. De draad geeft als het ware houvast aan de tanden, zodat ze niet verplaatsen. Een retentiespalk draag je doorgaans een leven lang.

Als de spalk kapot is, raden we je aan dit te melden en een afspraak te maken om het te repareren. Vaak geeft een kapotte spalk een vervelend gevoel in de mond en de effectiviteit van het retentiemiddel neemt af.

Nachtbeugel

Een uitneembare beugel, in de vorm van een retainer, beteugelt rebelse tanden en kiezen eveneens. Ook in de breedte. Ortho Tilburg maakt gebruik van twee nachtbeugels: de Essix retainer en de Vivera. Beide retentietools zijn doorzichtig en zie je nauwelijks zitten. Het zijn eigenlijk hoesjes die je over je tanden schuift. De Vivera nachtbeugel is gemaakt van iets steviger materiaal dan de Essix-variant en omhult de tanden perfect tot aan het tandvlees.

Een nachtbeugel draag je iedere nacht. Zeker in het eerste tot tweede jaar na de actieve behandeling is dit belangrijk. Je nieuwe lach heeft sturing nodig om de stand te behouden. Na een tijd kan het dragen afgebouwd worden, bijvoorbeeld naar een aantal nachten per week. De orthodontist adviseert in welke mate je het dragen van de nachtbeugel kunt afbouwen.

 

Het behouden van een stralende lach!

Als je goed voor je gebit zorgt en je beugel(s) netjes hebt gedragen, dan heb je die mooie, rechte lach dubbel en dwars verdiend. In de laatste fase – de retentiefase- bepaalt de orthodontist samen met jou welk retentiemiddel het gebit nodig heeft. Een nachtbeugel kan ook wonderen doen als je al jaren klaar bent met beugelen en tanden alsnog hun eigen plan trekken.

Inschrijven als nieuwe patiënt? Ga naar onze digitale balie (24/7 geopend). Meer weten over retentie? Vraag het aan een van de orthodontisten of assistentes aan de stoel.

Een advies op maat!

Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden voor een beugel, plan hier uw intake in en tot snel!