Spoedeisende dienst

Vanwege de Zomervakantie zijn wij gesloten van maandag 22 juli t/m vrijdag 9 augustus.

Voor pijnklachten of een kapotte beugel is er iedere werkdag tijd ingeroosterd om deze te verhelpen. Bel wel van te voren naar de praktijk om een afspraak in te plannen. Het overgrote deel van de klachten met de uitneembare en vaste beugel behoeft geen directe aandacht, maar kan wachten tot de volgende dag of tot na het weekend. Indien het een urgent probleem betreft in het weekend dat niet kan wachten, bel dan naar de praktijk en luister het antwoordapparaat af om de gegeven instructies op te volgen.

 

Hieronder staat aangegeven wat je kunt doen bij de meest voorkomende klachten.

Prikkend draadje: Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op of vraag iemand om voorzichtig met een nagelschaartje het prikkende draadje af te knippen. Maak op de nieuwe werkdag voor de zekerheid wel een afspraak, ook als het draadje na het afknippen niet meer prikt.

Bracket / blokje los: Indien het geen klachten geeft mag de bracket blijven zitten. Als het wel hinder geeft, mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.

Bandje / ringetje los: Als het hindert, mag je het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt, moet je deze uit je mond laten tot het ringetje weer is vastgezet.  Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren. De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen: Laat de beugel even uit en neem op de nieuwe werkdag de beugel mee naar de praktijk om hem te laten repareren of bij te stellen. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium.

Spalkje los / prikt:  Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Kunnen we je niet direct helpen, laat het spalkje dan in je mond en wees er heel voorzichtig mee. Er bestaat een kans dat je tanden zich weer gaan verplaatsen. Heeft u andere ernstige pijnklachten en komt u er niet uit? Neem dan contact op met de praktijk tijdens openingstijden of met de spoeddienst.

Heb je een spoedeisende pijnklacht wanneer de praktijk gesloten is?
In de avonden, weekenden en de vakantieperiodes kunt u voor zeer ernstige pijnklachten die door de beugel worden veroorzaakt terecht bij Tandartsenpost Brabant aan Doctor Deelenlaan 5 te Tilburg (ETZ TweeSteden route 88 Medische boulevard), bereikbaar op telefoonnummer: 013-2225000.

De tandartsenpost verhelpt ernstige pijnklachten, bijvoorbeeld door een draadje af te knippen of om te buigen. Reparaties zijn niet mogelijk. Als je beugel kapot is zonder verdere klachten, neem dan contact met ons op tijdens praktijkuren.

Let op: De tandartsenpost zal kosten in rekening brengen voor de behandeling.