Tandenpoetstips: denk hieraan bij het poetsen van je tanden

Tandenpoetstips!

Even snel je tandenpoetsen voordat je de deur uitgaat? Nee, dat kan bij Ortho Tilburg niet door de beugel (). Wij gaan voor een optimale mondgezondheid en dat vergt aandacht en zorg voor het gebit. En met zorg, doelen we vooral op goed tandenpoetsen. Hoe je dat doet? Tips om je tanden goed te poetsen.

 

Tip 1: poets elektrisch en met fluoridetandpasta

Deze combinatie zien we bij tandenpoetsen het liefst. Een elektrische tandenborstel roteert, waardoor de borstel op plekken komt, waar je met een handtandenborstel niet bijkomt. Daarnaast adviseren wij fluoridetandpasta te gebruiken. Fluoride versterkt het tandglazuur en dus de tanden.

 

Tip 2: tanden goed poetsen met vaste routine

Een van de tips om je tanden goed te poetsen is een vaste routine aanhouden. Poets bijvoorbeeld eerst de kauwvlakken van de kiezen in de boven- en onderkaak, poets vervolgens de buitenkant van de tanden en kiezen, plaats de borstel op de overgang van tand naar tandvlees en pak als laatste de binnenkant van het gebit mee. Je bent minimaal twee minuten bezig met tandenpoetsen om het gebit schoon te maken.

 

Tip 3: na iedere maaltijd goed tanden poetsen

Het is aan te raden om je tanden minimaal twee keer per dag te poetsen. Echter kan het prettig zijn het gebit na iedere maaltijd te poetsen. Vooral als je een beugel hebt, waar etensresten tussen de beugel blijven zitten. Poets je tanden dan na iedere maaltijd.

 

Tip 4: stokers, ragers en flosdraad

Dit zijn je beste vrienden als je een beugel draagt, maar ook als je geen beugel draagt. Stokers, ragers en flosdraad kennen hun weg tussen je tanden, waardoor het ook daar spik en span blijft.

 

Tip 5: doe een zelfcheck om te kijken of je goed poetst!

Om er zeker van te zijn dat je goed poetst, kun je plaqueverklikkers gebruiken. Deze koop je gewoon bij de drogist. Deze verklikkers laten zien waar zich nog tandplak in je mond ophoopt en welke gebieden niet goed schoon zijn. Dit helpt om in het vervolg beter te poetsen.

 

Tip 6: toch een handtandenborstel?

Lukt het je nog niet om afscheid te nemen van je handtandenborstel, weet dan dat het erg belangrijk is een handtandenborstel frequent te vervangen. De bacteriën in de mond nestelen zich in de borstelharen, waardoor het noodzakelijk is elke drie maanden een nieuw exemplaar aan te schaffen.

 

Bij Ortho Tilburg controleren we gedurende het beugeltraject op mondhygiëne. Alleen een schone mond kan met goed resultaat behandeld worden. Zorg dus dat je tanden altijd netjes gepoetst zijn voor je afspraak. Toch hulp nodig bij het tandenpoetsen? Geef het aan. De orthodontisten en assistenten van Ortho Tilburg geven je graag extra poetsinstructies.

 

 

 

Een advies op maat!

Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden voor een beugel, plan hier uw intake in en tot snel!