Tips voor het schoonmaken van je beugel

Tips voor het schoonmaken van je beugel

Een beugel kan uitneembaar of vast zitten in je mond. Een vast zittende beugel is bijvoorbeeld een blokjesbeugel, uitneembaar is een activator of aligner. Feit is dat – of je nu een vaste of uitneembare beugel draagt – de beugel in aanraking komt met bacteriën en voedselresten. Belangrijk dus dat jouw beugel regelmatig goed schoongemaakt wordt om nare geurtjes, ontstekingen of andere vervelende situaties in de mond te voorkomen.

Schoonmaken Invisalign beugel

Invisalign is een moderne methode om gebitten te corrigeren en maakt gebruikt van aligners. Dit zijn doorzichtige beugels, die als het ware om de tanden sluiten. Een Invisalign aligner spoel je met lauw water – geen heet water, want dan vervormt de beugel – af en poets je voorzichtig met een zachte tandenborstel en een dotje tandpasta. Vergeet vooral de binnenkant van de aligner niet.

Extra tip: poets en/of spoel je mond na het eten, voordat je de aligner in doet.

Een bad voor je activator

Een activator of plaatje is uitneembaar. Je doet de beugel uit als je sport, eet of tandenpoetst. Dit neemt niet weg dat de beugel regelmatig een schoonmaakbeurt nodig heeft. Het liefst iedere dag, met een normale tandenborstel en tandpasta. Mocht er kalkaanslag optreden, dan raden we een badje natuurazijn aan.

Extra tip: een buitenbeugel is ook uitneembaar, maar er worden bij deze beugelbehandeling bandjes om de kiezen geplaatst. Ook als je de beugel zelf niet draagt, is het opletten geblazen met harde en kleverige etenswaren om beschadigingen aan de bandjes te voorkomen.

Blinkende brackets

Een blokjesbeugel wordt met lijm vastgezet op de tanden en kiezen. Eten en drinken doe je dus met de beugel in. Als je niet goed poetst, kan er veel tandplaque ontstaan. Door de zure tandplaque onstaan blijvende lelijke, witte vlekken en soms zelfs gaatjes rondom de blokjes. Belangrijk dat je je tandenborstel ook schuin op de tanden en kiezen zet om alle hoeken van het gebit te raken. Naast goed poetsen adviseren we je ook dagelijks een rager/tandenstoker te gebruiken. Daarnaast is spoelen met een fluoride-spoelmiddel belangrijk om witte vlekken en gaatjes te voorkomen.

Extra tip: Etensresten blijven makkelijk achter de brackets plakken. Hierdoor is tandenpoetsen na iedere maaltijd een must. Let ook op harde etenswaren, deze kunnen de beugel beschadigen. Neem je tandenborstel mee voor het beste advies.

Meer poets- of beugeltips nodig?

Tijdens je controle-afspraken is er voldoende ruimte om vragen te stellen. Als je moeite hebt met het goed schoonhouden van je beugel, of je andere tips wenst, is dat het moment. Natuurlijk mag je ook altijd bellen of whatsappen. Onze orthodontisten, assistentes en baliemedewerksters geven je met plezier tips voor een optimale mondgezondheid.

Een advies op maat!

Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden voor een beugel, plan hier uw intake in en tot snel!