De ideale leeftijd voor een beugel

De ideale leeftijd voor een beugel

Op welke leeftijd kan een kind het beste starten met een beugel? En waar is dat van afhankelijk? De meeste beugeldragers beginnen in de tienerleeftijd, tussen de 10 en 14 jaar. Er zijn uitzonderingen. Een beugel is niet per se leeftijdsgebonden, er kan ook op jongere leeftijd en latere leeftijd gestart worden met een behandeling. Wij vertellen je meer over de ideale leeftijd om te starten met een beugel.

 

Melkgebit gewisseld zijn: ja of nee?

De meeste mensen denken dat het gebit eerst volledig moet zijn gewisseld voordat het behandeld kan worden met een beugel. Dat is niet waar. Als het melkgebit nog niet volledig gewisseld is, is er vaak meer ruimte in de mond, wat juist gunstig kan zijn. De orthodontist kan gebruikmaken van die ruimte én een kaak in de groei kan makkelijker gestuurd worden.

Het melkgebit hoeft dus niet helemaal gewisseld te zijn. Wel is het verstandig om niet te wachten met beugelen totdat jij of je kind volwassen is. Beugelen met een jong gebit is meestal minder complex.

 

Raadpleeg de tandarts bij twijfel

De ideale leeftijd voor een beugel is ongeveer tussen de 10 en 14 jaar, afhankelijk van de gebitsafwijking en de ontwikkeling van het gebit. Als op jongere leeftijd (8 of 9 jaar) de verwachting is dat een beugel nodig is of er gebitsproblemen zijn, raadpleeg dan de tandarts. Hij of zij bekijkt het gebit en verwijst je door naar een orthodontist indien nodig. Een tijdige behandeling zorgt ervoor dat een orthodontisch probleem niet groter wordt.

 

Beugelen voor jong en oud

Een beugel is dus niet leeftijdsgebonden. Al zijn er voordelen als je in de tienerleeftijd start met beugelen. Hoe ouder het gebit, hoe groter de kans dat het beschadigd is, waardoor de behandeling ingewikkelder is. Dat betekent niet onmogelijk. Binnen de orthodontie zijn er voldoende moderne technieken om een stralende lach te realiseren op elke leeftijd!

Beugelen als tiener of volwassene? Schrijf je hier in bij Ortho Tilburg.

 

Een advies op maat!

Graag bekijken wij samen met u de mogelijkheden voor een beugel, plan hier uw intake in en tot snel!